Healthy recipe for Lasagna with a creamy basil sauce

E hónap vegetáriánus kihívása, hogy minden hétre jusson egy-egy húsmentes recept, úgyhogy megfőztünk egy igazi meglepetést, a világ egyik kedvencét: a lasagna-t.

Nem találtuk volna ki ezt a verziót, ha nem lenne egészségesebb és tápanyagokban gazdagabb, mint az eredeti recept, úgyhogy bátran használja az általunk megadott alapanyagokat!

Hozzávalók

(6 főre)

  • Lasagna tészta (általában 4 vagy 5 lap ha egy átlagos 24x30-as tepsivel számolunk)
  • 1 pohárka friss reszelt parmezán

Paradicsom mártás

  • 600g hámozott paradicsom
  • 1 közepes paradicsompüré
  • 1 db reszelt répa
  • 2 teáskanál szárított oregano
  • 1 teáskanálnyi kakukkfű
  • Kb. 8 levél majoranna
  • Negyed teáskanál cayenne bors
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

Bechamel-mártás

  • 500ml 15%-os főzőtejszín
  • Parmezán sajt
  • Frissen őrölt bors
  •  

Pesto

  • 110g bazsalikomlevél
  • 2-3 evőkanál fenyőmag
  • 4 ek. oliva olaj
  • Csipet só
  • …és már melegíthetjük is a sütőt 180 fokra!

 

 

Recept:

A paradicsommártáshoz: Keverjük egy egy mély serpenyőben a paradicsom darabokat és a pürét, majd miután összeállt, adjuk hozzá a többi összetevőt is. Fedjük le, és egy órán át főzzük, néha keverjünk rá. Ha elkészült adjuk hozzá a sót, a borsot és a cukrot.

Amíg a mártás fő, készítsük el a pestot. Turmixoljuk le a hozzávalókat. az olivaolajat. Ez után öntsük ki tálba, adjuk hozzá a főzőtejszínt, a parmezánt és jól keverjük el (hagyjunk egy kis sajtot a végére is!).

És végül a lasagna elkészítése: osszuk el 4-5 részre a paradicsommmártást és a pestot, attól függően, hogy hány tésztalapunk van. Tegyük a tepsi aljára az első rész mártásokat, majd rá egy lap tésztát, majd újra a mártást és újra a lapokat egészen addig, még el nem fogynak. A tetejére szórjunk parmezánt.

Fóliával takarjuk le, és 25 percig süssük, majd vegyük le a fóliát és újabb 15 percig hagyjuk a sütőben amíg aranybarnára sül. Szervírozás előtt hagyjuk 5 percig állni. A kedvenc zöld salátánkkal tálaljuk!

Category Tags